Depression, afhængighed og benægtelse

0 BogmærkEr depression årsag til afhængighed eller er det omvendt? Disse to psykiske sygdomsforhold er ofte til stede sammen, og det kan være svært at finde ud af, hvilken behandling man skal behandle først.       Det sker med det bedste af os. Vi lever livet og nyder hvert øjeblik af det. Så begynder […]

0 Bogmærk

Er depression årsag til afhængighed eller er det omvendt? Disse to psykiske sygdomsforhold er ofte til stede sammen, og det kan være svært at finde ud af, hvilken behandling man skal behandle først.

 

 

 

Det sker med det bedste af os. Vi lever livet og nyder hvert øjeblik af det. Så begynder det pludselig, at tingene spænder ud af kontrol, og vi spekulerer på, hvad der skete. Hvor gik vores glæde? Hvorfor føler vi os på denne måde? Det er ligegyldigt hvor vi voksede op eller gik i skole. Det er ligegyldigt, hvilken type job vi har, eller hvor vi bor. Det der betyder noget er, at livet har kastet os en kurvebold, og ting går ikke ud, som vi troede, de ville. Og før vi ved det, bliver vi deprimerede og søger efter en afhængighed for at klare vores følelser. Samtidig er vi selvfølgelig helt i fornægtelse om alt. Depression, afhængighed og fornægtelse-den “DAN” effekt-er noget eksperter er enige om, er en voksende bekymring.

 

Undgå følelser

 

“At undgå følelser, som sorg, holder os fra at behandle, hvad der foregår,” sagde en professor i psykologi. “Det holder os ude af stand til at acceptere og flytte forbi arrangementet. Negative følelser er nyttige, især sorg. Tristhed kan forbedre din vurdering og motivation. Dem, der tillader sig at opleve tristhed, kan bruge denne følelse som katalysator til at skubbe dem ud af deres komfortzone og gøre mere for at begynde at føle sig bedre. Faktisk viser de, der behandler deres tristhed, større udholdenhed. ”

Men ikke alle er rustet til at beskæftige sig med sorg eller negative følelser, og det er her vejen til afhængighed kan begynde. Depression og afhængighed går ofte hånd i hånd, men det som kom først er ikke altid klart. I mange tilfælde bliver narkotika eller alkohol omdannet til aflastning fra den psykiske smerte ved depression. I andre udvikler depression som følge af den følelsesmæssige og fysiske skade, der er forårsaget af afhængighed.

 

Afhængighed + Psykiske problemer

 

Ifølge Sundhed.dk er der anslået  19% voksne, der har psykiske problemer og stofmisbrugsproblemer. Desværre er kun ca. 7% i behandling for begge forhold. Når stofmisbrug kombineres med depression, har disse tilstande en tendens til at forstærke hinanden, hvilket forårsager negative virkninger at formere sig. Og hvis en lidelse behandles uden den anden, bliver genopretningen meget mindre sandsynligt.

Det er vigtigt at forstå, at følelser har flere komponenter til dem. Den måde, vi føler på grund af en begivenhed eller handling, ned til, hvordan vi tolker eller mærker oplevelser. “Vi kan føle os gode eller positive om noget så enkelt som at blive mødt af vores hund, når vi kommer hjem. Det er behageligt, og derfor vil vi gerne gentage det. Negative erfaringer betragtes imidlertid som “dårlige”og vi kommer til at tro at disse bør undgås. Faktisk læres vi fra en meget ung alder for at undgå negative følelser. Hvor mange gange har vi hørt vores forældre insistere på, at der ikke er noget at græde om? «Desværre kan dette drev for at undgå dårlige følelser føre til narkotika- eller alkoholmisbrug eller anden selvskadelig adfærd.«

 

Forståelse følelsesmæssige coping evne

Medicinske eksperter er enige om, at mange mennesker har overskydende bagage tilbage fra deres barndom, der påvirker, hvordan de håndterer deres følelser som voksne. Her er blot nogle få eksempler på hvordan børn er uddannet til at håndtere deres følelser:

 

Undgå dårlige følelser for enhver pris.

Børn opfordres til at “begrave eventuelle dårlige følelser”, og når al den smerte og tristhed holdes indeni, kan den langsomt overflade i fremtiden gennem andre adfærd, herunder vrede, overspisning og vanskeligheder med at behandle jævnaldrende.

 

Bedømmelse om andre.

Når et barn føler sig dårligt om sig selv, for eksempel i stedet for at håndtere deres eget problem, finder de ofte det er lettere at fokusere på andres fejl. Et barn kan føle sig selvbevidst om deres udseende og bosætte sig i at gøre det sjovt for andres udseende, i stedet for at søge en person til at tale med om, hvordan de føler om sig selv.

 

Hold deres meninger til sig selv.

Hvis et barn ikke får mulighed for at dele deres egne synspunkter, når der sker noget, vil de i sidste ende fortsætte med at undertrykke, hvordan de virkelig føler.

 

Fare for selvmord

 

For at gøre sager værre er de, der er deprimerede og klare deres følelser gennem alkohol eller stofmisbrug, mere tilbøjelige til at begå selvmord. Når stofmisbrug kombineres med depression, vokser risikoen for selvpåført død eksponentielt.  Selv når den nødvendige behandlingshjælp er tilgængelig, står de med problemer med depression og afhængighed over for ekstra kampe. Alkohol og narkotika kan komme i vejen for mental sundhed, og depression er en vigtig forudsigelse for tilbagefald tilbage til stofbrug.

 

Der er også en anden komplikation: dem, der kæmper med afhængighed, er typisk uvidende om, at de også beskæftiger sig med depression. Med andre ord har deres afhængighed nu helt overtaget deres liv.

 

De, der har oplevet en nylig kamp, udfordring eller tragedie, kan føle sig tvunget til at undgå at behandle de negative følelser, der er forbundet med oplevelsen. Hvor benægtelsen ligger i misbrugerens opfattelse.

At stå over for problemer tidligt er nøglen, fordi depression gør en person mere udsat for at udvikle afhængighed og omvendt. Behandling af hvert problem – så snart det manifesterer – kan forhindre, at et problem bliver til to.

Det anbefales en coping-strategi, der har hjulpet mange af mesterne, han er rådgivet. Vend om en negativ oplevelse, som et tab eller et nederlag, ved visuelt at “omskrive” historien. Bare giv det en anden afslutning – den positive, du havde håbet på.

Søg på FindDagskoler.dk

Følg FindSocialeTilbud.dk